Írások


Létezik-e húsvéti hangulat?

2014. május 5. hétfõ

Ha megkérdezünk egy kisgyermeket arról, melyik az Egyház legnagyobb ünnepe, de nincs kellő rafinériával kiokítva a helyes választ illetően, a legtöbbször azt a feleletet kapjuk: „a Karácsony”!


Egy képzeletbeli interjú egy képtelen állásról.


„Nem arany és nem ezüst...”

2013. november 23. szombat

Több mint kétévnyi levelezés, szervezés és várakozás után 2013 novemberének közepén végre elérkezett az indulás napja: az In Medias Brass rézfúvós kvintett hangszerekkel, bőröndökkel felpakolva a Liszt Ferenc repülőtéren várta a Dubaiba tartó járatát.


Kilátástalanság és győzelem

2013. július 7. vasárnap

Néhány hónappal ezelőtt egy bécsi szálloda magányos szobájában hosszú, internetes konferenciabeszélgetésben vettem részt együttesem, az In Medias Brass rézfúvós kvintett tagjaival. Azon vitatkoztunk, hogy részt vegyünk-e a 2013 júniusában megrendezésre kerülő Calvin Smith Rézfúvós Versenyen, az Egyesült Államokbeli Knoxville-ben, Tennessee államban. Érvek, gondolatok, célok és különböző élethelyzeteink feszültek egymásnak. Nem tudtunk dűlőre jutni. Végül mérsékelt egyetértés mellett úgy határoztunk, hogy beadunk néhány pályázatot a verseny és az utazás költségeire, és ha lesz rá fedezetünk, elindulunk ezen a megmérettetésen.


Megújult a baptista imaház honlapja!

2013. február 1. péntek

Néhány hónappal ezelőtt egy új baptista imaház épült a Kossuth Lajos utcában. Azóta hallani lehet istentiszteletekről, hangversenyekről, karácsonyi rendezvényekről, és mindnek ez az új épület ad otthont. Valami elindult Kiskunlacházán, ami egyre több embert érdekel.


A kiskunlacházi baptisták története

2012. november 21. szerda

Lovadi Ibolya kiskunlacházi református testvér 2007-ben a Baptista Teológia Akadémián diplomázott. Szakdolgozatának címe: A Kiskunlacházi, dömsödi, dunavecsei baptista egyházközségek története és missziója. Témavezetője volt: Dr. Szebeni Olivér. A szerző hozzájárulásával részleteket közlünk a szakdolgozatból.


„Igen, vannak még csodák”

2012. november 1. csütörtök

Hogy mire képes a hit, a szeretet, az összefogás? Van-e még ilyen a mai világban? A mai világban, amikor »pénz beszél, kutya ugat«? A mai világban, amikor közösségeink szétesnek, mert nincs összetartó erő... Nem akarunk részt venni egymás életében... Nem bízunk sem Istenben, sem emberben... A közösség egyik alapja az, hogy az összetartozó emberek osztoznak egymás örömében, bánatában. Átsegítik egymást – közös hittel és közös akarattal – a nehézségeken. És találkoznak egymással. És törődnek egymással. De tény, kell egy hely, ahol találkozhatunk.


A kálvinizmust évtizedekkel megelőzve, 1523-ban, a lutheranizmussal szinte egyidőben érkeztek az első anabaptista reformátorok Magyarországra, Schrőter Kristóf, majd Fischer András és Kisszebeni János. Dr. Zoványi Jenő református teológiai professzor. A reformáció Magyarországon 1565-ig című könyvében részletes pontossággal tárgyalja a magyarországi anabaptisták mozgalmát, azok puritán életét, üldöztetését és vértanúságát. Ő emelt hazánkban először méltó emléket a mártír prédikátornak, Fischer Andrásnak. Fischer András és társai munkássága nyomán a bemerítő mozgalom az Alföldön Debrecenig, Erdélyben pedig a havasokig terjedt.


A hit példája: régi helyett új

2012. október 7. vasárnap

Hangulatos, igazi lélekemelő ünnepsége volt október 7-én a Dömsödi Gyülekezetnek és Körzetének. Ezen a napon nyitották meg ugyanis az új baptista imaházat Kiskunlacházán. Példaértékű lehetne az itt tapasztalt összefogás, melynek eredményeként közel fél év alatt elkészülhetett ez a szép épület.